Het is maart en dat betekent over het algemeen dat de periode van minstens 3 lagen kleren en een stevige bontmuts achter ons ligt. Het is dan ook tijd om naar buiten te gaan, of buiten binnen te halen, wat je wil. In dit artikel lees je tips om je tuin onder handen te nemen en leuke ideeën om dat opkomende lentegevoel ook in huis terug te laten komen.

 

Het onderhoud van je gazon

Nu de vorst uit de grond is heeft het gras de ruimte om te gaan groeien. Dit kan je extra stimuleren op een aantal manieren:

  1. Verwijder het mos dat zich gevormd heeft tussen het gras met behulp van een hark. Dit kan je ook met een verticuteermachine doen. Deze haalt eenvoudig al het mos en andere troep tussen het gras vandaan, zodat het alle ruimte heeft om te groeien.
  2. Prik gaten om het gras extra te laten luchten.
  3. Wie wil groeien heeft extra voeding nodig. Zorg er dan ook voor dat je het gras wat extra’s geeft in de vorm van compost of bemesting.
  4. En blijf vervolgens het gras ook met enige regelmaat maaien.
  5. Mocht je gras de winter helemaal niet overleeft hebben, dan zit er niets anders op dan opnieuw te zaaien.

 

Snoeien van planten

Maart is een perfect moment om een aantal planten bij te snoeien of nog te verplaatsen. De echte groei van wortels is nog niet begonnen, waardoor je veel minder kans loopt deze te beschadigen. Daarnaast kan je ook prima een aantal wintervaste planten ver terugsnoeien. Dit bevordert de groei vaak alleen maar waardoor je tuin er straks alleen maar beter uit komt te zien. Dit geldt voor een groot aantal planten en kijk nu dan ook goed wat er in je tuin staat en wel een knipbeurt kan gebruiken. Tip: Let op dorre takken, deze zijn een eenvoudige aanwijzing om met snoeien te beginnen. Het snoeiafval hoef je niet in een overvolle container weg te werken. Dit kan uitstekend gebruikt worden als compost om de groei van je planten te bevorderen.

 

Het leven in de vijver

Ook in en rondom je vijver zal je steeds meer leven gaan zien in maart. Dit betekent dat je langzaam je vissen weer moet gaan voeren. Let er hierbij op dat je niet gelijk weer terugschakelt naar het oude niveau. Voedsel dat niet opgegeten wordt zal naar de bodem zakken, wat voor de vorming van algen zal zorgen. Het onderhoud hiervan zal al genoeg tijd opslokken met de groei van de waterplanten. Ook deze zullen weer volop gaan groeien als het voorjaar eraan komt.

 

Verbouw je eigen groente

Ook in de moestuin  ligt er de komende periode weer genoeg te doen. Uiteraard is lang niet iedere groenteal direct geschikt om nu in de grond te stoppen. Let er bovendien ook op dat je niet al te fanatiek te veel plant in de nog voedselarme bodem. Als je vast aan de slag wil gaan dan kan je de volgende groente de komende tijd gaan zaaien; spinazie, prei, paprika, sla ,wortels en tomaten. Mocht de temperatuur toch nog gaan dalen, dan kan je de grond afdekken met een vliesdoek.

 

Haal de tuin naar binnen

Niet iedere plant is al gelijk klaar voor de buitenwereld. Om kleine plantjes te beschermen tegen de soms nog koude temperaturen in de nacht kan je deze de komende periode eerst nog binnen bewaren. Voor een raam in de zon heb je zo eenvoudig je eigen kas gecreëerd.  En voor wat meer lentekleuren in huis kan je bloembollen ook prima laten uitkomen in een plantenbak in je woonkamer of je tulpen verwerken tot een fleurig boeket.

 

Als je op zoek bent naar nog meer dingen die je in de tuin kan doen dan kan je op Klustips.nl terecht. Hier staan talloze klustips die je stapsgewijs helpen zelf je dromen te realiseren. En als jouw klus er niet tussenstaat, maar je hebt wel een idee hoe het moet. Dan kan je eenvoudig andere klussers helpen door de klus aan te melden via ikhebeenklustip.nl