Vrouwen worden steeds zelfstandiger. Ook op het gebied van klussen! Tweederde van de vrouwen geven aan een basisklus eerst zelf te willen uitvoeren, voordat ze iemand om hulp vragen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Britse doe-het-zelf-gigant B&Q, waarbij 2000 vrouwen werden ondervraagd. 

Vrouwen klussen beter dan mannen
De laatste jaren is er een sterke stijging te zien in het aantal vrouwen dat in en om het huis klussen verricht. Uit hetzelfde onderzoek van B&Q blijkt zelfs dat driekwart van de vrouwen zich zelf een even goede- of zelfs betere klusser vindt dan haar man. De helft van de ondervraagde vrouwen is 1 tot 5 uur per week bezig met klussen in huis, terwijl één vijfde aangeeft hier 6 tot 10 uur aan te besteden. Ze houden zich vooral bezig met basisklussen, zoals een kozijn schilderen of een muur behangen.  De wat ingewikkeldere taken, zoals het aanbrengen van een stopcontact, laten zij liever aan de man over. Ondanks dat de ‘gemiddelde’ vrouw klussen een typische mannentaak vindt, kan het bij tweederde van de vrouwen niet door de beugel wanneer mannen er vanuit gaan dat zij het zelf niet kunnen. De mannen zullen blij zijn met deze ontwikkeling, zo geeft 80% aan dat zij vinden dat vrouwen ook de handen uit de mouwen mogen steken bij het kluswerk.

Ergernissen bij het klussen
Klussen met je partner gaat niet altijd over rozen. Uit een onderzoek van Woonideeën blijkt dat 71% van de ondervraagden het normaal vindt dat er kleine irritaties ontstaan. Bij slechts 10% loopt het klussen uit op een fiasco, terwijl 14% aangeeft te klussen in harmonie.

Ook het aansporen van de man om met een klus te beginnen kan leiden tot de nodige ergernis. Een derde van de mannen geeft aan geen aansporing nodig te hebben, terwijl tweederde van de vrouwen meent dat een man wel degelijk stimulans nodig heeft voordat hij aan het werk gaat. Stevig doorzeuren en het strelen van het ego van de man blijkt het meest effectief.

Heb je thuis nog een klus te doen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Op Klustips.nl vind je handige stappenplannen en tips over diverse klussen in en rondom het huis. Staat jouw klus er niet tussen, maar je hebt wel een idee hoe dit moet? Deel jouw kennis en ervaring dan met andere klussers, door de klus aan te melden via ikhebeenklustip.nl.

Succes bij je volgende klus!