Met de koudste aprilmaand sinds tijden achter de rug, wordt het deze maand hopelijk echt tijd om de tuin in te gaan. Om je tijd goed te kunnen besteden en niet de verkeerde planten voor onkruid aan te zien, hebben we ook deze maand het een en ander voor je op een rijtje gezet. Zo weet je precies wat er in mei moet gebeuren om je tuin volop te laten bloeien.

Wat mag er gesnoeid worden

Niet alleen de bomen hebben al aardig wat bladeren gekregen, ook de verschillende soorten heggen worden groener en groener. Dit betekent dat ook deze onderhouden moeten worden. De volgende soorten kunnen voor het eerste gesnoeid worden;

  • Beuk
  • Haagbeuk
  • Lonicera
  • Buxus
  • Hulst
  • Laurierkers
  • Ligusterhaag

Voor de buxus kan je het beste kiezen voor een bewolkte dag. Net als bij ons kan hij namelijk snel verbranden in het zonlicht.

Ook voor de heesters mag de snoeischaar erbij gepakt worden. De Forsythia, Ribes, Chaenomeles, Kerria, winterjasmijn kunnen het beste na de eerste bloei gesnoeid worden. Zo houd je mooie jonge takken die elk jaar blijven bloeien.

Gras onderhouden

Naast snoeien kan ook de grasmachine weer gebruikt worden. Met een geregeld buitje en het nodige zonlicht is het aan te raden om 1-2 keer per week het gras te maaien. Wanneer er regen voorspelt is, dan doe je er goed aan om kunstmest over je gazon te strooien. Zo staat je gras er volgende maand nog beter bij. Mocht je gras het nog niet zo goed doen, dan kan je ook nog steeds gras bij gaan zaaien.

De moestuin

Ook deze maand zijn er weer een heleboel groenten die geoogst kunnen worden. Zo is het nu natuurlijk volop aspergeseizoen. Maar ook radijsjes of sla kunnen uit eigen tuin gegeten worden. Daar staat tegenover dat meer najaarsgroeten als pompoen of courgettes nu juist de grond in kunnen.
Om in de zomermaanden van grote sappige aardbeien te kunnen genieten raden wij aan om stro onder de planten te leggen en uitlopers te verwijderen. Zo groeien de aardbeien het beste.

Het leven in de vijver

Nu het warmer begint te worden zal je ook zien dat de vissen actiever beginnen te worden. Om ze gezond te houden zal je dan ook vaker moeten voeren. Verder is het belangrijk om, net als in andere maanden, je vijver goed schoon te houden. Let daarom op wildgroei van algen of andere planten en verwijder deze. Tenslotte is nu het ideale moment om nieuwe planten in je vijver te zetten. Ook is het nu het ideale moment om de waterlelie verplanten. Let er hierbij wel op dat deze genoeg kleigrond heeft, anders overleeft hij het niet.

Checklist

1. Snoei de heg
2. Ook de heester mag gesnoeid worden
3. Maai je gras geregeld
4. Asperges kunnen geoogst worden net als radijsjes en sla
5. Pompoenen en courgettes kunnen geplant worden
6. Let er op dat je vissen nu vaker voer nodig hebben
7. Vijverplanten kunnen verplant worden

 

En dan sluiten we af met de spreuk van de maand:

Donder in mei, geeft gras in de wei.