Voor het uitvoeren van een klus in en rondom het huis wordt het internet steeds vaker ter inspiratie geraadpleegd. Toch blijkt dat er nog veel mensen zijn die na het raadplegen van deze online klusinstructies, de klus toch liever aan een specialist overlaten. Voor Klustips.nl is dit aanleiding geweest om te onderzoeken wat de gebruikers van Klustips.nl doet besluiten de klus toch uit te besteden.

Te moeilijk om aan te beginnen
De helft van de ondervraagden geeft aan zich via Klustips.nl te oriënteren op de klus die moet worden uitgevoerd. Meestal hebben zij van te voren al geconcludeerd dat zij zelf te weinig kennis of tijd hebben om de klus zelf uit te voeren. Het gaat hierbij voornamelijk om de meer constructieve klussen, zoals het plaatsen van een dakkapel. Ondanks dat de klus wordt uitbesteed, worden de video-instructies en klus omschrijvingen als zeer bruikbaar ervaren. Het merendeel van de ondervraagden geven aan hierdoor zelfverzekerder in gesprek te gaan met de vakman. Bovendien bevestigt de klusinstructie in veel gevallen de keuze voor het inschakelen van een persoon met meer kennis en expertise.    

Overschatting van eigen klusvaardigheden
Een andere groep mensen die de klus uit besteden zijn de mensen die er tijdens het klussen achter komen dat de klus toch moeilijker is dan gedacht. Het komt nog steeds vaak voor dat er enthousiast aan een klus wordt begonnen, waarna de klus toch lastiger blijkt te zijn dan gedacht. Vooral mannen overschatten nog altijd hun klusvaardigheden. Enthousiast gemaakt door verhalen van anderen of onder druk gezet door hun vrouw gaan ze aan de slag.  Gaandeweg komen zij er toch achter dat de klus moeilijker is dan van te voren gedacht. Dit is vaak een reden om toch nog even een site als Klustips.nl te raadplegen. Wanneer deze klus wordt omschreven als ‘ingewikkeld’, dan is dit in meer dan de helft van de gevallen een reden om de klus toch uit te besteden aan een specialist.

Top 5 “afhaak-klussen”
De top 5 van klussen waarbij bij nader inzien toch een vakman wordt ingeschakeld, zijn klussen waarbij de moeilijkheidsgraad mede bepaald wordt door de omstandigheden in de ruimte. Zo lijkt laminaat leggen eenvoudig, maar in een kamer met veel hoeken en schuine muren blijkt het toch een stuk lastiger te zijn. Het leren behangen ging vroeger van vader op zoon. Als het tegenwoordig al zelf gedaan wordt, blijken de ingewikkelde patronen vaak roet in het eten te gooien. De complete top 5 ziet er als volgt uit:

1. Laminaat leggen
2. Behangen

3. Tegelen
4. Douche kitten/leidingen verleggen
5. Elektra aanleggen

Meest geraadpleegde klustips
Tot slot is er gekeken welke klustips er nu het meest geraadpleegd worden. Niet verwonderlijk is dat het raadplegen van klustips met het seizoen meebewegen. Zo waren de onderwerpen ‘verwarming ontluchten’ en ‘leiding ontdooien’ afgelopen winter het meest populair. Nu het tuinseizoen weer is aangebroken is ‘gras zaaien’ met stip in de top 3 terecht gekomen. Andere populaire klustips, waar je niet gelijk aan denkt zijn ‘katten verjagen’ en ‘zilvervisjes bestrijden’.

 

Ben jij wel eens aan een klus begonnen, waar je liever niet aan was begonnen? Laat de klussen waar je grijze haren van kreeg graag aan ons horen. Ook klussen waar je graag een klusinstructie van zou willen hebben zijn van harte welkom!