In ons blogbericht van vorige maand wezen wij er al eens op dat er nog altijd te veel ongelukken gebeuren bij verbouw- en kluswerkzaamheden. De ongelukken of letsels zijn nog vaak het gevolg van een slechte voorbereiding van de klus. Uit een onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat er jaarlijks gemiddeld 29.000 klussers met ernstig letsel worden opgenomen bij de spoedeisende hulp. Hiervan worden er zo’n 1900 klussers ook daadwerkelijk in het ziekenhuis opgenomen. Letsel ontstaat voornamelijk door een val van een ladder of steiger, na bijvoorbeeld het vervangen van een dakpan. Ook het letsel aan handen en vingers komt veel voor. Dit letsel ontstaat meestal door het verkeerd gebruik maken van een hobbymes, een zaag of decoupeerzaag. Ook volgens het onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat de ongevallen grotendeels te wijten zijn aan een slechte voorbereiding en het ontbreken van de juiste materialen en gereedschappen. Daarnaast speelt vaak het gebrek aan ervaring met gereedschap een grote rol.

 

Nieuwe app Klus +
In samenwerking met Bosch, Altrex en 3M speelt VeiligheidNL hier op in door de app Klus+ gratis aan te bieden. Met deze mobiele app wordt de klusser bewust gemaakt van een goede voorbereiding en veilig gedrag tijdens het klussen. Bovendien kun je voor 42 bekende klussen een lijst maken met benodigdheden, die je dan eenvoudig kan gebruiken in de doe-het-zelf zaak. Op deze manier gebeurt het aanleggen van tuinverlichting een stuk veiliger.