Wanneer je als klusser aan de slag gaat, is het slim en handig om op zoek te gaan naar de juiste klustips. Hoe kun je bijvoorbeeld het beste die schutting plaatsen en wat heb je allemaal nodig als je de kozijnen wilt schilderen? Maar heb je ook aan de juiste kleding gedacht? Iedere klus vraagt immers om een andere uitrusting. Jouw veiligheid en die van je omgeving staan daarbij uiteraard voorop. Hier vind je vier nuttige kledingtips die de arbeidsveiligheid tijdens het klussen vergroten.


Tip 1: Stem je kleding af op je klus

Wie een terras gaat aanleggen, heeft andere werkkleding nodig dan iemand die kozijnen gaat schilderen. En iemand die met chemische stoffen aan de slag gaat, moet met andere veiligheidsmaatregelen rekening houden dan iemand die een vijver gaat aanleggen. Het is dan ook belangrijk dat je voor iedere klus apart bekijkt welke kleding je nodig hebt. Moet je veel op de grond werken? Zorg dan voor een overall met beschermende kniestukken. Ga je met zware materialen aan de slag? Dan is een schoen met stalen neus aan te raden, zodat je voeten beschermd zijn bij vallen en stoten. Bedenk bovendien of je veel gereedschap ‘op de man’ wilt dragen; in dat geval is een broek of overall met veel zakken ideaal.


Tip 2: Binnen of buiten?

Wie bij zonnig weer buiten aan het klussen gaat, doet er verstandig aan zonwerende kleren te dragen. Denk aan een hoed, een T-shirt met (lange) mouwen, een zonnebril en handschoenen. Zo voorkom je dat je na uren of dagen klussen flink verbrand bent. Drink bovendien genoeg tijdens het klussen in de zon, want je zult niet de eerste klusser zijn die ’s avonds met hoofdpijn van de uitdroging op de bank ligt!

Tijdens koude dagen is het juist van belang dat je jezelf goed beschermd tegen bevriezing: draag goede handschoenen, een muts en gevoerde werkkleding. Wees niet bang dat deze kleding je het klusgemak ontneemt. Tegenwoordig is er veel werkkleding verkrijgbaar die én goed beschermt én lekker zit.

Tip 3: Zoek uit wat de officiële veiligheidseisen voor jouw klus zijn
Vanuit de overheid zijn er bepaalde veiligheidseisen gesteld voor verschillende werkzaamheden. Niet alleen vakmensen hebben hiermee te maken, ook als huis-, tuin- en keukenklusser dien je hier rekening mee te houden. Een bekend voorbeeld is de veiligheidsschoen. Deze is in verschillende soorten verkrijgbaar, ieder behorend tot een ander werkgebied. Zo is er bijvoorbeeld de S1: antistatisch, neemt energie op in de hiel, of de S5: volledig waterdicht en met een verharde tussenzool en antislipprofiel. Meer weten over Veiligheidsschoenen? Lees hier meer over de standaarden in Europa.

Weet je niet of en welke veiligheidsschoenen je nodig hebt, raadpleeg dan de verkopende (web)winkel. Daar kunnen ze je er alles over vertellen. Bovendien geven ze je ook meteen advies over welke schoen het meest comfortabel is tijdens jouw specifieke klus.

 

Tip 4: Investeren loont
Werkkleding hoeft niet duur te zijn. Onze tip, kijk ook eens naar online aanbieders zoals bijvoorbeeld de veiligheidsskleding van Engelbert-Strauss. Vandaag de dag is er een enorm aanbod aan kluskleding voor zeer aantrekkelijke prijzen. En bovendien geldt: investeren loont. Want niets is zo vervelend om een perfecte klus uit te voeren maar er vervolgens met kleerscheuren vanaf te komen. Bedenk je daarom altijd dat jouw veiligheid en die van je omgeving voorop staat, hoe groot of klein de klus ook is. Zelfs bij het in elkaar timmeren van een vogelhuisje moet je rekening houden met de risico’s. Pas dan ben je een verantwoord klusser!

Lees ook het artikel “veilig klussen” op Klustips.nl.