Het is al weer aardig vroeg donker en ook de bladeren beginnen langzaam naar beneden te komen. De herfst staat voor de deur en dat betekent onder andere dat de barbecue nu echt wel naar binnen kan. Waar je verder allemaal ook alweer aan moet denken behandelen we in dit artikel. En dan hebben we het uiteraard nietĀ over de terugkerende problemen op het spoor of het zoveelste natte pak na een ritje op de fiets.

Zorg dat je huis er klaar voor is

De herfst zorgt voor mooie kleuren in de bomen. Jammer is alleen dat die bladeren ook naar beneden komen. Vaak gaat dit gepaard met de nodige regen en deze combinatie kan voor veel problemen zorgen. Dakgoten of putjes kunnen door alle bladeren eenvoudig verstopt raken. Zeker wanneer er grote hoeveelheden water uit de lucht komt vallen, kan dit voor grote problemen zorgen. Lekkage is daar de belangrijkste van. Door op tijd op de ladder te klimmen voorkom je problemen en zijn de bladeren nog eenvoudig weg te halen. Extra werk door verstoppingen van de regenpijp kan je ook voorkomen door in de gaten in de regenpijp een boldraadrooster te plaatsen. Deze voorkomt dat de bladeren de pijp in gaan en zorgt er voor dat je alleen nog maar af en toe de roosters langs hoeft om daar te bladeren te verwijderen.

Als je toch op de ladder staat dan kan het geen kwaad om direct ook de verschillende kozijnen langs te lopenĀ op beginnende rotting of een noodzakelijke schilderbeurt. Daarnaast is dit nog net op tijd om het laatste schilderwerk te verrichten, voordat het echt te nat en koud begint te worden.

De vervelende kou kan je in huis voorkomen door proactief tochtplekken aan te pakken. Niets is vervelender dan een koude wind door je huis. Wanneer je enkel glas hebt dan kan je tocht redelijk eenvoudig verhelpen met het plaatsen van dubbel glas. Hiermee bespaar je ook nog eens aanzienlijk in de stookkosten. Andere tochtplekken kunnen vaak verholpen worden met behulp van tochtstrips. Deze kan je zelf plaatsen en leveren snel het gewenste resultaat.

 

Ook je tuin herfstproof

De werkzaamheden in de tuin staan vooral in het teken van opruimen en voorbereiden voor de winter. Het meeste gereedschap kan terug de schuur in. Wanneer je voordat je het gereedschap opbergt deze goed schoonmaakt en invet, heb je er veel langer plezier van. Ook de tuinmeubelen kunnen met het gereedschap terug de berging in. Over het algemeen zitten de mooie warme dagen er wel op en ook hier geldt dat je op deze manier langer kan genieten van je spullen.

Voordat alles in de kast is weggestopt is het verstandig om je tuin nog een keer helemaal door te lopen, zodat deze helemaal voorbereid is op het weer dat komen gaat. Zo kan je het laatste snoeiwerk verrichten aan de heg en conifeer. Eventueel een hoekje maken voor bijvoorbeeld egels om te kunnen schuilen. Maar ook de najaarsbollen kunnen de grond weer in, zodat als straks het voorjaar er weer aan komt de bloemen weer tevoorschijn komen.

Wees vooral op tijd met alle werkzaamheden. Niets is vervelender dan wanneer iedereen geniet van het najaarszonnetje dat ineens tevoorschijn komt, jij nog onverhoopt herstelwerkzaamheden moet verrichten. Met deze tips ga je in ieder geval zorgeloos richting het einde van het jaar.